Doorgaan naar inhoud
Waarom zijn iPhones zo duur?

Waarom zijn iPhones zo duur?

Voor een iPhone 12 Pro Max met 256GB betaal je inmiddels maarliefst €1382,10 op de Apple site. Dan heb je ook wel een degelijk apparaat, maar waar betaal je eigenlijk voor? 

Toen de eerste iPhone in 2008 op de markt kwam kon je het instapmodel al kopen voor een schamele 500 euro. Dan had je een iPhone 3GS met 8 gigabyte. Dit kunnen we ons nu niet meer voorstellen omdat dit nog niet eens genoeg is om de Whatsapp gesprekken met je beste vriend(in) op te slaan, maar toen der tijd kon je hier prima mee overweg. 

 

Beter scherm

iPhones van deze tijd hebben een beter scherm dan die van vroeger, maar is dit dan ook per se duurder? Toen de iPhone X uit kwam was er veel te doen over het nieuwe Oled scherm. Een Oled scherm zorgt voor haarscherpe beeldkwaliteit maar was toen niet goedkoop voor Apple omdat ze deze bij hun grote concurrent Samsung moesten komen, en die bieden waarschijnlijk geen goede prijs voor hun producten voor hun grootste concurrent. 

 

Wisselkoers

De iPhones in Amerika kosten minder dollars dan dat we hier in Nederland in Euros betalen voor de zelfde iPhone. De iPhone prijzen zijn ook ooit omhoog gedreven omdat de koers van de Euro het toen slecht deed ten opzichte van de Dollar. Na een tijdje ging dit weer goed maar Apple heeft dit verschil nooit terug gedraaid. De verkopen in Europa liepen met de hogere prijzen prima waardoor Apple nu dus structureel hogere prijzen aan kan houden. Ook het BTW tarief in Amerika is meestal rond de 10%, waar we in Nederland een dikke vette 21% aftikken als je een nieuwe iPhone koopt. 

Het maakt niet uit

Het succes van Apple heeft de markt inmiddels al zo gedomineerd dat we de nieuwste iPhones toch wel blijven kopen. Ben jij toch uit op iets goedkopers? Bespaar dan een beetje door de nieuwe iPhone SE(2020) te kopen. Hier betaal je €662,10 voor, en als je dan mooi bespaart op je iPhone SE(2020) hoesje, is het misschien nog te behappen voor de wat kleinere portemonnee. Maar een iPhone blijft een dure hobby.

 

 

 

Vorig artikel Wat is MagSafe?
Volgend artikel Kan ik mijn iPhone draadloos opladen?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden